Bokomslag

Jag har fått nöjet att göra ett par bokomslagsillustrationer på sistone. Den första är Lykken og andre noveller, en novellsamling som utgavs i samband med Cora Sandel-jubileet 2020, 140 år sedan Sara Fabricius föddes. Boken är utgiven i samarbete mellan Perspektivet museum i Tromsø och Gyldendals förlag. Titelnovellen tycker jag mycket om, en ung gift kvinna som drömmer om att dansa, så mycket att hennes oförstående make och hans släktingar inte vet vad de ska ta sig till med henne.

Den andra är För att vi hör ihop, en bok för större barn (9-12 år) av Klara Krantz, som kommer ut i vår (2021) på Alfabeta förlag. Så här skriver förlaget i sin presentation: ”För att vi hör ihop är en rörande och berörande berättelse om sorg och förlust, om hopp och styrka”. Jag ser mycket fram mot den här boken. Kan säga att tårar förekom när jag läste manuset, och att den utspelar sig i Bohuslän gjorde det extra roligt att teckna. I denna bok har jag också gjort vinjetter till kapitelindelningarna.

Ny bok

Gå med mig till hörnet (Galago förlag, 2020) om en oväntad förälskelse vid en tidpunkt i livet då de inblandade hade trott att lugnet skulle infinna sig.

Walk me to the corner (Galago, 2020). Have you fallen in love with someone you shouldn’t have fallen in love with? It happened to Elise in this book.

 

Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz och Anneli Furmark

Detta är mitt liv, ny bok på Bonnier Carlsen. Mars 2019. Text av Rose Lagercrantz, bild av Anneli Furmark.   Boken handlar om Sophia som längtar till kollo varje år. Hon älskar att få vara med de andra där vilket inte är så lätt alla gånger. Men den här sommaren kommer att bli mycket bättre, för nu fyller hon fjorton och hör till de stora. Då ska hon bjuda på tårta och hålla tal. Hon vet precis hur hon ska börja: “Detta är mitt liv” ska hon säga.

En bok om att vara annorlunda och vilja höra till.

 

Recension i DN av “Närmare kommer vi inte”.

Anneli Furmark (bild) och Monika Steinholm (text),
”Närmare kommer vi inte”
Wibom Books. För unga vuxna.

Bokrecension: Ståtliga vyer och trevande känslor

Anneli Furmark illustrerar stilsäkert Monika Steinholms ”Närmare kommer vi inte”.
En ovanligt varm sommar träffas tonårs­pojkarna Edor och Jens i det lilla nordnorska samhället Finnsnes. Det blir en berättelse med en unik blandning av fjäll, karg natur och hångel.

”Närmare kommer vi inte” är bildkonstnären och ­serietecknaren Anneli Furmarks nionde serie­album, men hennes första seriebok för unga/unga vuxna. Bildromanen är en bearbetning av den norska författaren Monika Steinholms hyllade ungdomsroman ”Nærmere kommer vi ikke” (2016), som nu introduceras på svenska via stilsäkra teckningar i tusch, blyerts och färg­pennor, ovanpå en akvarell som stämningsfullt flyter över sidorna.

Read More …

Närmare kommer vi inte. New book!

Nu är boken här! 

Närmare kommer vi inte

av Anneli Furmark och Monika Steinholm, Wibom Books 2018. Serieromanen bygger på Monika Steinholms “Naermere kommer vi ikke” (Vigmostad & Bjorke, 2016). Översättning och bearbetning:  Anneli Furmark.

Från baksidestexten:

“Jens är rädd för att göra bort sig, rädd för vatten och rädd för blod. Edor är tillsammans med Beate, badar naken med Celia och övar på nya skatetricks. Det enda Edor är rädd för är hur Jens får det att pirra i magen.”

Närmare kommer vi inte handlar om ung kärlek i ett litet samhälle, mitt i  storslaget fjällandskap i norra Norge. Kärlek som är smärtsam, nervös och underbar på en och samma gång.

New book. “The closest we’ll get”, a story about two young lovers in a small town very far north in Norway. During the warmest summer weeks anyone can remember Jens and Edor meet and experience something that is nervous, scaring, painful and wonderful at the same time.

 

Biblioteksbussen

Jag har fått den stora äran att göra utsidan på Umeå Kommuns nya biblioteksbuss, den ska rulla ut från garaget tidigt i sommar enligt planen. Här är en ganska tidig skiss på ena långsidan. Min ide är att konstverket ska förena vardagliga Umeå-miljöer med fantasifulla figurer, som ibland liknar författare eller filmkaraktärer.

Sketch for Umeås’ new public library bus, exterior design. In this work I will combine ordinary land- and cityscapes of my hometown, together with figures from books and films, slightly disguised as animals.

Närmare nu

Nu är jag snart på upploppet med boken. Det här året har handlat mycket om den. Nu är det mörkaste vintern ute, men när jag sitter och tecknar är det fortfarande de ljusaste sommarnätter jag någonsin sett. Att jag sprang på Monika Steinholms “Naermere kommer vi ikke” på stadsbiblioteket i Umeå är jag jätteglad för. Boken har tagit mig till Tromsö, Finnsnes och Senja och gett mig två nya vänner, Monika och Lisa. Och så har jag fått hänga med Jens, Edor, Beate, Celia och Cliff som jag inte förstår hur jag ska kunna skiljas ifrån. Boken ska komma i ut maj. (Wibom books)